Måste skriva något seriöst..

Ja, och varför inte skriva om Tomas Thorild. Han var en av de mest omstridda skribenterna i den svenska litterära historien. Han föddes 18 april år 1759 i Munkedals kommun. Hans föräldrar dog tidigt så han växte upp hos en släkting i, kungälv. kungälv, är nog inte helt fel det heller, kan jag tro.

Tomas var en väldigt begåvad ung pojke som tillochmed fick tillfälle att studera på universitetsnivå som vid denna tid var oerhört ovanligt för fattiga människor. Han var en ivrig skribent som författade både poesi och prosa. Han ville inte se sig själv som antingen poet eller författare. Dels för att vad han skrev om eller till vem eller på vilket sätt ville han bestämma själv.

Tomas flyttade till Stockholm för att slå igenom som poet men det gick inte så bra som han hade tänkt sig, för att han sa att en sann poet ska bryta mot alla de litterära reglerna. Detta tyckte inte Svenska Akademin om, men inte nog med det utan han förespråkade också den Franska Revolutionen som medförde att han blev utvisad från landet.

Men tack vare detta så nådde litteraturen Sverige, den fick ett stadigt fäste i studentstäderna Lund och Uppsala.

Tomas blev mest uppmärksammad för att han var en tänkare. Han hade väldigt många idéer speciellt om yttrandefrihet och det har påverkat hur vi ser på just yttrandefrihet i Sverige idag.

Tomas ägnade sig flera skrifter åt politisk filosofi i det allmänna förståndets frihet. Han angrep då tryckfrihetens begränsningar och krävde människans rätt att få uttrycka sig fritt. Han ansåg också att människorna själva skulle styra landet för att sprida ljus över alla. Han dog år 1 oktober, 1808


Ett känt motto: Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större.Han skrev bland annat versen ”Passionerna”.


Läs vettja!

källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Thorild
http://www.thomasthorild.se/

 


Kommentarer
Postat av: Peter

Det fränaste med Thorild är väl hans knäpp. Från att ha varit en mediokert begåvad ung man vaknade han en morgon upp och var ett geni, enligt hans historieskrivare. Man önskar att sånt händer lite oftare och i synnerhet med en själv...

2010-07-01 @ 08:10:41
URL: http://www.popularpoesi.se
Postat av: Peter

Fan! Glöm det där. Det är Bengt Lidner jag dillar om!

2010-07-01 @ 08:15:13
URL: http://www.popularpoesi.se
Postat av: Sara

haha, jag det stämmer nog. Bengt Lidner, cool kille!

2010-07-01 @ 10:54:08
Postat av: Felicia

Hallåååå. Jag väntar på att du ska börja skriva igen.. Ta tag i livet nu!

2010-08-02 @ 21:13:05
Postat av: sara

haha, det är så roligt med randoms. jag ska försöka att ta tag i bloggen. kul att du kikar in här.

2010-08-03 @ 23:14:17
URL: http://sararobertsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0