Måste skriva något seriöst..

Ja, och varför inte skriva om Tomas Thorild. Han var en av de mest omstridda skribenterna i den svenska litterära historien. Han föddes 18 april år 1759 i Munkedals kommun. Hans föräldrar dog tidigt så han växte upp hos en släkting i, kungälv. kungälv, är nog inte helt fel det heller, kan jag tro.

Tomas var en väldigt begåvad ung pojke som tillochmed fick tillfälle att studera på universitetsnivå som vid denna tid var oerhört ovanligt för fattiga människor. Han var en ivrig skribent som författade både poesi och prosa. Han ville inte se sig själv som antingen poet eller författare. Dels för att vad han skrev om eller till vem eller på vilket sätt ville han bestämma själv.

Tomas flyttade till Stockholm för att slå igenom som poet men det gick inte så bra som han hade tänkt sig, för att han sa att en sann poet ska bryta mot alla de litterära reglerna. Detta tyckte inte Svenska Akademin om, men inte nog med det utan han förespråkade också den Franska Revolutionen som medförde att han blev utvisad från landet.

Men tack vare detta så nådde litteraturen Sverige, den fick ett stadigt fäste i studentstäderna Lund och Uppsala.

Tomas blev mest uppmärksammad för att han var en tänkare. Han hade väldigt många idéer speciellt om yttrandefrihet och det har påverkat hur vi ser på just yttrandefrihet i Sverige idag.

Tomas ägnade sig flera skrifter åt politisk filosofi i det allmänna förståndets frihet. Han angrep då tryckfrihetens begränsningar och krävde människans rätt att få uttrycka sig fritt. Han ansåg också att människorna själva skulle styra landet för att sprida ljus över alla. Han dog år 1 oktober, 1808


Ett känt motto: Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större.Han skrev bland annat versen ”Passionerna”.


Läs vettja!

källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Thorild
http://www.thomasthorild.se/

 


sea of lovecool guy

ni som inte vet vem andreas wijk är, borde checka in honom. även kanal 5 där han modebloggar, sikken stil killen har!http://kanal5.se/web/guest/andreaswijk
ett musikklipp från hans blogg.
________________________________

påtal om wijk (kolla även in denna mannen, grym!)

http://www.myspace.com/sebastianwijk

summerså himla snygg klänning!

grief of happiness

dags att stiga över till den andra delen, den andra världen, ta skuttet fram och ge detta en start. en ny start på något himmelskt, det är ingen illusion, inget påhitt. det är verklighet. inte kunde väll jag? hur kom det sig? jag förstår inte, det är nog det som gör mig mest rädd, hur kunde detta hända så snabbt? är jag redo? är du redo?

är det meningen att det ska vara såhär, jag börjar just nu inse att det är såhär som det ska vara. men är tiden kommen? funderar mest, jag har ingen svar. ingen har några svar. det får visa sig med tiden. jag har aldrig trott på det där med framtid. jag tror att man kan be, men vem fan vet om det hjälper? troligtvis inte.

jag vill ju bara vara stolt utan krav och utan regler, utan press och utan visioner. tänk om man kunde leva var dag som om det vore den sista, tänk vad jag skulle uppskatta allt du sa, allt du gjorde för mig, bara din närvara, dina andetag. men det är för svårt. jag har försökt. jag kan inte svälja min stolthet, jag är som jag är. jag behöver dig och jag tror att du behöver mig, vi behöver varandra. vi kan klara detta. det vet jag, och det är det som gör mig så fruktansvärt glad...

RSS 2.0