Julrecept
Knäck
(cirka 70 stycken)
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
Tillagning på spisen:
1. Skålla och hacka mandeln (om du vill det går även utan mandel) Placera ut knäckformarna på en plåt.
2. Sedan ska du hälla i grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 minuter. För att se om knäcken är klar så kan du göra ett kulprov, häll kallt vatten i ett litet glas och droppa lite knäcksmet däri. (När du kan forma till en kula är smeten klar)
3. Nu är det dags att hälla i den hackade mandeln. Häll sedan upp smet i alla knäckformarna. Du kan använda gräddförpackningen för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir seg innan du hunnit hälla upp den så är det bara att värma den igen, eller så sätter du in gräddförpackningen i mikron. När du är klar är det bara ställa knäcken i kylskåp eller på en balkong för att svalna. Förvara svalt i en burk med tältslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop. Nu är det bara att njuta av de underbara knäcken, mums!
åh, knäck måste jag göra i jul. gjorde inte det förra året. nu fick jag ju ett recept på köpet också. plus en titt på en intressant blogg. (slumpade bara lite på olika bloggar)
det tycker jag allt att du ska. nemen då får jag tacka, roligt att du hittat hit malin, verkligen!
Perefekt, behöver verkligen ett knäckrecept som heter duga!
Det var ju bra att jag la in receptet här. Får hoppas att det går finemang med knäcken. Lycka till.
kära sara, knäck ska göras utan mandel, för det är äckligt :)
Puss joffis
man kan ha några med mandel, några utan mandel. smart va, joffis. <3