kantianskaschopenhauersk filosofi

Tjosan! Jag funderar på att läsa filosofi igen, det är så intressant!!

Skrev ett inlägg om smartheten själv för ett tag sedan, Arthur Schopenhauer!

Självaste Schopenhauer ansåg att han korrigerade och fullbordade Immanuel Kants verk. Han gjorde så att en ny slags filosofi fick existens vid namn, kantianskaschopenhauersk filosofi istället för två olika, kantisk filosofi och en schopenhauersk filosofi slog han ihop dessa och fick alltså kantianskaschopenhauersk filosofi. Smart, minsann! Han föddes 1788, redan vid tjugoårsåldern skrev han sitt mästerverk "världen som vilja och föreställning".

Schopenhauer ansåg dock inte att Kant hade rätt i allt han filosoferade kring utan Kants misstag var den logiska utgångspunkten, alltså kritik mot Kant, blev Schoupenhauers filosofi. Den gick helt enkelt ut på att  han utvecklade och korrigerade Kants idéer. Schopenhauer tyckte att Kant hade helt rätt när han delade in den totala verkligheten i den fenomenella och den noumella världen dock kan inte den noumella världen bestå av ting, i pluralis, alltså tingen i sig själva. Detta beror ju på att det måste existera en differentiering och det är endast möjligt i en världe som innehaver tid och rum.

Om ETT ting ska vara skilt från ETT ANNAT TING måste dessa ting vara skilda åt varandra antingen i tiden eller rummet, annars blir det samma ting. Noumenom (tinget i sig, oberoende av att uppfattas) kan därför inte vara orsak till fenomen. Tid och rum kan enbart existera i den fenomenella världen.

Schopenhauer påståd att under hela vår levande tid är slavar under våra begär och hinner knappt tillfredställa det ena förrän ett annat intar dess plats. Vi är helt enkelt otillfredställda och tillvaron en källa till lidande för oss individer. Dock att säga, Schoupenhauer har blivit betraktad som den store pessimisten. Men samtidigt känner jag att, han har rätt. Vi lever under våra begär och måsten.

Hoppas att du har fått en inblick utav min favoritfilosof (just nu i alla fall). Han var så fruktansvärt smart och en extremt kreativ systembyggare och skrev romaner sprudlande kvickt, då en del meningar plockats ut och publicerades i små samlingar, nästan som de vore aforismer.

Måste bara berätta att han påstod att konsten skänkte den enda kunskap som inte är underordnad viljan, och därmed ansåg han att konsten var den enda tillflyktsorten från en värld utan förnuft. Kolla bara på Anna Odell.

hej.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0