Filosofi, vackerhet

Vackerhet är svårt att definiera ..
Jag har funderat på vackerheten ett tag, hur vet man att någon är vacker? Samt vem som bestämmer det?


Det jag har kommit fram till är att det kan existera olika sorter av vackerhet, som upptäcks hos olika individer. Ta bara till exempel två olika kontraster som naturlig vackerhet som bara finns hos en människa och tillgjord vackerhet, alltså vacker med hjälp av skönhetsoperationer. Men däremot så tror jag också att alla har någon slags vackerhet antingen inombords eller på utsidan.?

Ifall det är så kanske de som har kunskap om vackerhet kan avgöra vad som verkligen är vackert och kan ta fram det hos varje individ. Som exempel, Top model där deltaganarna får kunskap om hur de ska bete sig framför kameran. Och då kan de som har kunskap om det som exempel Tyra Banks ta fram det vackra som de söker hos varje enskild individ, den vackerhet som de söker till yrket modell. Sen kanske inte den modellvackerheten är vad andra anser är vackert, utan det finns alltså olika sorter och olika åsikter om detta. Så jag tror inte att vackerhet är en universell princip som Immanuel Kant anser.

Alltså de som har kunskap om vackerhet kanske kan ta fram vackerheten och de som har kunskap om det har ju olika inriktningar inom ett specifikt område som konst, där konstvetare helt enkelt vet vad som är vackert medan i Top model vet Tyra Banks vad som är vackert hos modellerna.

Måste varje människa vara vacker i sig själv för att vara vacker?  Och att man inte ska betraktas utifrån en kulturell vackerhet.

Jag funderar nu över hur man vet att någon är vacker? Eller är alla vackra och ifall det är så kan man då ta fram vackerheten hos varje individ? Och finns det olika typer av vackerhet? Måste man ha kunskap för att hitta vackerheten som i "Top model" för att finna vackerheten hos sig själv som individ? Kan man överhuvudtaget säga att en person har ren vackerhet hos sig.

Eller ska man tänka att vackerhet är universell princip, som Immanuel Kants teorier att förnuftet ska vara lika hos alla och ska kunna bedömas med säkerhet. Kanske det är så med vackerhet med, att bara de som har kunskap om vad vackerhet är vet vad det verkligen är.

Men vad betyder ordet vacker och vad har det för innebörd? Någon som ser bra ut, någon som är helt perfekt eller handlar det om vad varje individ tycker och känner.
Eller har alla vackerheten hos sig eller det kanske är så att en del har mer vackerhet än andra?

Tål att tänkas på..

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0