kanske är töntigt men..

Det är såhär att jag hatar, NEJ avskyr verkligen nyckelpigor. Små äckliga byrackor som bara kommer och äcklar sig på ens kropp, blä på dem. Snuskiga röda, gula, svarta, röda och bruna kryp, vad fan gör dem för nytta? Jag var självklart tvungen att kolla upp detta eftersom jag avskyr dem så enormt mycket. Det visade sig att de används inom biologisk bekämpning för att hålla efter bladlöss och sköldlöss. Ok?

 

Det finns en art med ett äckligt namn Subcoccinella vigintiquatuorpunctata som är en 24-prickig nyckelpiga som kan uppträda som skadedjur på sockerbetor och klöverväxter. Men va fan dem skulle vi ju kunna klara oss utan, eller hur? De flyger runt med deras karakteristiska utseende med sina färgrika täckvingar med ett prickmönster på. De fäller ut de fåniga små "vingarna" och tror att dem är söta med deras svarta äckliga prickar på.

 

Det finns sjuprickiga och tvåprickiga nyckelpigor och de kallas ofta gullhöna. Va fan.

 

Småkrypens färg kan ses som en varningssignal. Och en sak till de skalbaggsliknande djuren kan avsöndra en gul vätska från deras bens leder. Vätskan är giftig och har en påfallande besk smak. Trots detta så äter rovinsekterna och fåglar de fruktansvärt fula nyckelpigorna. Starkt jobbat rovdjur och fåglar, gillar er! Ät upp alla och utrota alla dessa äckliga små skalbaggar.

 

 

Kan ni tänka er det finns hela 65 arter i Sverige och 4500 i hela världen, fy fan 4500 arter för mycket.


/ Sara


Kommentarer
Postat av: Anonym

Men Sara för sjutton, nyckelpigor av alla djur...haha.....kan ju räkna upp ormar, hajar, spindlar, vargar, björnar, farliga djur liksom....bättre ha fobi för nått man kan dö av...haha

2009-05-04 @ 22:02:56
Postat av: Sara

Jag avskyr dem så är det bara. Bättre att ha fobi för nått man kan dö av? Varför? Fobi är en fobi.

2009-05-07 @ 16:24:19
URL: http://sararobertsson.blogg.se/
Postat av: koffe

haha ofta de finns 4500 olika arter av nyckelpigaN :D sjukt

2009-05-09 @ 13:31:57
Postat av: Sara Robertsson

Ja veeet. Helt sjukt faktiskt. Det är i alla fall 4499 arter för mycket!!!!!

2009-05-10 @ 08:55:47
URL: http://sararobertsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0