Drömmar

Drömmar har länge intresserat mig dels för att vi sover cirka 200 000 timmar i ett normalt liv, helt sjukt egentligen och vi kommer inte ens ihåg allt vi drömmer. Vi drömmer om sånt som vi människor inte vågar göra, säga eller helt enkelt inte ens tänka på i verkligheten, för det är då vi verkligen kan koppla av och släppa tankarna fria.

En person som intresserar mig är Sigmund Freud (1856-1939)  som var en österrikisk läkare och han ses som psykoanalysens grundare han kom fram till att varje dröm har ett dolt innehåll gömt bakom berättelsen i drömmen och det direkta innehållet. Han ansåg att det dolda kan tydas och på så sätt bli medvetet och på så sätt kan man övervinna sitt motstånd. Han menar helt enkelt att man kan få det omedvetna att bli medvetet. Han pratade mycket om detet som är impulser som sexualitet och aggressivitet, överjaget som är regler för hur vi bör uppträda. Mellan dessa så finns jaget som jämkar mellan detet och överjagets önskningar

Freud påpekar att barndomen är viktig för att det är då som personligheten grundläggs och ifall en människa får problem som vuxen kan det bero på, dåliga barndomsupplevelser. Han hade en väldigt dynamisk syn som menas att människans inre utvecklas genom konflikter alltså krafter som står mot varandra driver utvecklingen ex, detet i konflikt med överjaget. Syftet till att man drömmer enligt Freud är att drömmen ska hindra personen som drömmer till att vakna. Freud var den första personen som på ett systematiskt sätt försökte koppla ihop drömmarna med personligheten. Freud sa att varje dröm har en mening om sådant som vi har varit med om eller våra önskningar som vi har. 

Några roliga kopplingar:


Ifall du drömmer om/en/ett …


* Drake så är den del av medvetandet som vi kallar det undermedvetna som är så uråldrig och enorm uttrycker vi ibland kontakten med den som ett möte med en drake eller ett monster. För att vinna mot detta monstret eller drake så måste man stå ansikte mot ansikte med dessa naturliga drifters mäktiga kraft och finna ett tillfredställande sätt att uttrycka dem.

 

* Ekollon så är det precis som vi själva blivit till av mikroskåpiska ägg och spermier har en stor växt blivit till ur någonting mycket litet. Denna potential representeras ofta av ett ekollon eller ett sädeskorn. Även en vuxen har fortfarande en enorm potential.

 

* Lava så betyder det att djupt begravda upplevelser har kommit upp till ytan upphetsade känslor och sexualitet, ibland fysiska sjukdomar som exempelvis feber.

 

* Labyrint så betyder det att du är förvirrad av idéer, känslor och åsikter och svårigheten att hitta någon väg genom den mängd av uppenbart irrationella känslor och bilder som kommer upp inifrån. Vi erkänner att vi har gått vilse och behöver hjälp att komma ut eller ifrån. Den krångliga och ofta förvirrade vägen som vi tar för att möta jaget, alltså det omedvetna.

 

* Musik så är man som person väldigt lugn och trivs med sig själv. Drömmar om musik leder tankarna till lyckliga tider. En artist vid namn Paul McCartney (medlem i The Beatles)har berättat om hur några av hans bästa stycken kommit till han i drömmen. Så om du drömmer om en trudelutt så ska du alltså spela in den på band, vem vet du kanske blir rik på det någon dag.

 

* Sjuksköterska så menas det att man ska ta hand om sig själv och ifall man har varit dålig eller känner att behov av att bli omskött.

 

* Skatt förutser att personen kommer få pengar. Ifall personen i drömmen stöter på en hög med värdefulla föremål så kan det betyda att den kommer att förstå något viktigt om sig själv, kan vara en särskild begåvning, eller någon slags talang som man inte vetat om. Men det kan också betyda att man ska värdesätta personer istället för att tycka att personer är värdelösa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0